Rumah Abang Ni Takda TV... Ia Membezakan Dia Dengan Orang... (Baca Ini)



Hah, takde tv? Boleh caya ke? Zaman sekarang weh... gila takde tv? hiburan tu. Aku cakap dalam hati je.
.
" Yeke bang, takde tv? Habis, anak-anak abang tak bosan ke?"
.
Dia geleng. " Takde la.. diorang bukan buat apa pun malam2. Lepas buat kerja sekolah, tidur. Isteri abang, lepas maghrib, baca hadis.. baca quran sampai isyak.. lepas tu tidur. Itu je."
.
Aku sentap sekejap.
.
Lepas tu abang tu sambung lagi.
.
" Kau tau tak apa beza rumah orang islam dengan rumah orang kafir sekarang ni?"
.
Aku diam. Fikir.


.
" Macam takde beza je."
.
" Hah... kan. Macam mana nak ada beza, kalau apa yang orang kafir ada, itu la jugak yang ada dalam rumah orang islam."
.
Betul jugak. Aku mengangguk.
.
" Macam mana nak bezakan? Amalkan cara hidup islam... sekarang ni, kalau kita tengok... berapa ramai orang islam yang amalkan cara hidup islam?"
.
Aku tersengih-sengih lagi. Sebab sentap habis. Bukan sentap nak bantah or nak bangkang apa yang abang tu cakap ke apa. tapi, sebab nak mengiyakan betapa semua yang abang tu cakap tadi semuanya betul!
.
Abang tu tambah lagi.
.
kali ni dia bagi analogi. Dia kata,
.
"hidup ni umpama cermin kereta. Satu cermin depan yang besar tu... satu lagi cermin sisi yang kat belah atas tu. kalau kau naik kereta... kau nak pandang cermin yang mana satu?"
.
Aku jawab, " cermin sisi.. "
.
" kalau kita pandang cermin sisi je.. tak pandang depan.. habislah kita..."
.
Aku blur mulanya. lepas tu baru aku terfikir.
.
" bagi abang, cermin sisi tu ibarat dunia. Cermin depan tu akhirat. Kita bukan tak boleh langsung nak pandang cermin sisi tu, tapi bila kena pandang.. kita pandang la.. jangan sentiasa pandang. Macam tu la jugak dengan dunia. Jangan letak dunia kat dalam hati, sebab takut kita lupa akhirat yang menanti.."
.
Kata abang tu.
.
Serius aku rasa nak nangis bila abang tu kata macam ni.
.
"Dalam rumah orang islam tu sepatutnya ada rahmat. Tapi, bila terlalu banyak keduniaannya, hiburannya... tak amalkan kehidupan beragamanya.. rahmat pun takut nak masuk."
.
Abang tu tambah lagi.
.
"Yang perempuan, aurat tak jaganya... sedih abang tengok kadang-kadang tu..."
.
Waaaa... sentap weh.
.
"Lagi satu, dalam setiap rumah tu kena ada sorang hafiz hafizah.. ramai orang kata hafiz hafizah tu tempat dia kat madrasah je. Sebenarnya kat rumah pun boleh jadi madrasah..."
.
kalau nak kata zaman sekarang ni moden. Zaman nabi dulu lagi moden. Its not that kita boleh nak berhibur ke.. nak bersuka ria ke apa. Boleh saja. Tapi, make sure jangan sampai hati kita penuh dengan kehidupan dunia... sampai lupa apa tujuan utama kita sebagai khalifah di muka bumi DIA.

CnP from Pages Tahfiz An Nur

Anda mungkin berminat

tazkirah

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah