Jom Lebih Ramai Capai Target 2017



Sebelum terlewat! Sempat lagi kalau saya nak ucapkan selamat tahun baru 2017!

Dikhabarkan tahun 2017 adalah tahun yang sangat mencabar terutama mereka yang jalankan bisnes melibatkan tukaran wang asing.

Matawang kita semakin lemah berbanding US Dolar. Bagi yang buat bisnes import barang dari China atau US, harga kos meningkat naik.

Mereka yang menjalankan bisnes penyedia perkhidmatan seperti web hosting pun mula menanggung kerugian.

Mereka yang berniaga di Mood Republik tahun lepas ramai mengeluh jualan tidak dapat cover kos sewa tapak yang mahal. Kalau di Kenanga Mall, KL banyak lot-lot kedai mula kosong tanpa penyewa.

Di One City, USJ juga begitu. Rata-rata banyak penyewa mula keluar dan menyewa di tempat lain. Boleh jadi tidak dapat menanggung sewa yang tinggi.

Pasaraya seperti AEON Big di Subang Jaya juga begitu. Syarikat-syarikat korporat mula memberhentikan ramai pekerja. Dijangka ramai yang tidak memiliki pekerjaan pada tahun ini.

Ada yang kata kuasa membeli mulai menurun. Banyak pemilik produk yang mula tutup bisnes.

Anda sebagai pemilik bisnes pula bagaimana?

Adakah nak exit juga?

2017 dijangkakan ramai yang aktif berniaga secara online. Bisnes online semakin rancak lebih-lebih lagi sekarang dah banyak program keusahawanan diadakan seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Ramai orang nak jadi pendapatan lebih. Ramai yang nak buat pendapatan sampingan.

Sebagai contoh, ada yang nak jadi stokis produk Gel Kelapa Dara. Ada juga yang nak jadi ejen Gambir Jantan.

Dan semakin ramai yang jana pendapatan tambahan RM300-RM4000 sebulan. Memang best kalau dapat buat pendapatan tambahan. Boleh buat kumpul duit untuk kahwin. Boleh set target nak pergi travel.

Namun semua itu tidak akan jadi mudah, kalau kita tak set target secara bertulis. Korang kena set target secara bertulis atas kertas atau pun kat komputer.

Tulis apa yang korang nak capai tahun 2017 ni.

Dan lagi penting, fight! Jangan takut dengan prediction mengatakan ekonomi 2017 semakin suram!

Belajar mengenal siapa target market anda. Kuasai ilmu closing customer. Bertindak pantas!
Anda pasti dapat mengatasi pesaing!





Anda mungkin berminat

selamat tahun baru

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah