Baca Ni: Korang Pernah Rasa Kebas Kat Tangan Atau Kaki?


Lepas aku jatuh basikal hari tu minggu lepas, bila bangun tidur je, mesti kat tangan atau kaki rasa kebas. Sebelum ni pernah juga rasa kebas kat badan. Tapi kali ni rasa kebasnya sampai terasa jadi dicucuk-cucuk.

Apa yang aku paham, rasa kebas ni biasanya berkaitan dengan urat saraf. Jadi perlu tak kita ambil serius pasal perkara macam ni?

Ada orang anggap ia biasa. Bukan penyakit. Sebabnya korang berpendapat semua orang pasti akan alaminya.

Ada dua kebarangkalian kalau korang rasa kebas kat badan.

Pertama, ia boleh terjadi bila saraf korang terhimpit dengan badan dan menyebabkan saraf kita terganggu. Bila aliran darah yang lalu kat urat saraf korang menjadi sempit, sebab tu korang rasa kebas.

Macam kes aku. Bila jatuh basikal dan kemalangan macam ni, otot dan saraf aku  mungkin telah tercedera. Kalau korang rasa terasa ia berlanjutan, better pi jumpa doktor untuk dapatkan rawatan susulan.

Hari tu, doktor ada bagi aku ubat surutkan bengkak. So far bahu ni ada rasa sedikit ok. Minggu depan kalau tak ok juga, aku cadang nak pi urut je bahu ni. Cari orang yang ada pengalaman dalam fisioterapi, minta dia betulkan bahu aku ni. Sakit woo.

Satu lagi, kalau bab kebas badan ni, cuba korang tengok cara pemakanan harian korang. Korang main bedal makan atau pun memang ikut apa yang dicadangkan oleh kementerian kesihatan. Ikut tak piramid makanan tu.

Macam aku, sah-sah la tak ikut. Main bedal je apa yang best nak dimakan.

Apa yang aku baca dan faham, masalah kebas selain kes macam kat atas ni, antaranya sebab berat badan ko bertambah. Aku tak cakap gemuk. Aku cakap, berat badan kau bertambah.

Kalau perempuan tu biasanya di waktu dia putus haid, pun boleh jadi masalah kebas-kebas badan. Kalau kau jenis kekurangan darah dalam badan, pun ia juga.

Satu lagi geng-geng yang badan dia kurang kalsium, for sure akan ada masalah kebas ni.

Kalau kau ada masalah kencing manis biasanya akan berasa kebas kat tangan dan kaki? Eh tadi aku tulis, aku ada masalah kebas kat tangan dan kaki.. Uihhh. kena pi cek doktor juga ni. Confirmkan.

Sebab last year aku buat fully checkup, doktor cek body aku ok. Takda masalah kencing manis.  So, korang pi juga la jumpa doktor kalau dah mula ada gejala kebas kat tangan dan kaki. Serius beb. Atasi sebelum ia kronik!

Kalau ko tanya doktor, orang muda-muda ni kalau jadi kebas badan, biasanya bukan sebab masalah kencing manis tapi sebab kurang vitamin dalam badan.

Dah hari-hari ko tibai KFC, McD, Burger Ramly, memang la cukup vitamin.

Kalau boleh korang makan makanan fresh macam ikan, sayur hijau kena banyak dan buah-buahan. Kau amalkan yang ni, inshaAllah jumpa doktor, doktor mesti respek dengan ko.

Korang jangan main-main dengan masalah kebas badan ni. Sebab kalau kau tak jaga dan ambil berat, ia boleh mendekatkan diri korang dengan masalah stroke atau angin ahmar.

Itu lagi bahaya untuk kesihatan korang.

Doakan aku sihat walafiat.




Anda mungkin berminat

kesihatan

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah