Jatuh Itu Biasa, Bangkit Semula Itu Luar Biasa!


Korang pernah jatuh bisnes? Buat bisnes tak menjadi serba tak kena. Nak jual produk tapi produk tak laku-laku. Dulu duit simpanan banyak, sekali join skim cepat kaya, modal ke mana, untung habuk pun tak ada.

Meniaga kedai makan tak jadi. Meniaga kedai dobi, mesin basuh selalu rosak. Sertai Multi Level Marketing, leader yang kaya, kita tak ke mana. Jadi produk owner, pun sama.

Sudahnya kita putus asa. Kita salahkan nasib diri. Memang betulkan aku ni bukan darah orang berniaga!

Semua benda aku buat semua tak jadi!

Cuba korang tengok balik. Sebab apa jadi macam ni? Adakah memang sungguh korang ni kaki bangku? Sepak bola semua ke longkang?

Ada buat latihan? Ada pergi belajar asah bakat?

Samalah macam ko naik fatbike ni. Ko nampak beskal ni tayar besar macam best. Kau pun beli. Ko kayuh macam ko kayuh beskal tua. Ko rasa semua beskal ni sama je.

Dengan takda training. Dengan ko tak faham fatbike ni, ko pun terjah pergi offroad. Bila masuk trail, kau pun tersembam jatuh tergolek dan tergolek lagi.

Masa ko tergolek tu, ko rasa la penangan kesakitan pertama kali. Kemudian jatuh lagi. Sakit lagi.
Sampailah kau jatuh berkali-kali.

Apa yang kau belajar? Takkan lepas kau masuk trail offroad, ko nak pi saja-saja jatuhkan diri lagi? Sudah tentu ko dah belajar sebelum ni. Apa kesilapan sebenar yang ko dah buat dan perlu hati-hati supaya tak terjatuh lagi.

So jangan la give up!

Baru luka sikit, ko terus bersara dan jual fatbike kau!

Itulah bisnes!

Pergilah belajar. Dapatkan nasihat dari orang yang betul. Kalau bisnes makan, jangan pi tanya orang buat bisnes kedai tayar. Makan tayar kau nanti!


Anda mungkin berminat

nasihat

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah