Bagaimana Survival Hidup Mengikut Kemampuan Kewangan Semasa



Bila kita berhijrah ke bandar, sudah pasti kita berdepan dengan pelbagai cabaran terutama menguruskan komitmen semasa kita.

Saya nak pesan dengan anda, jangan ghairah untuk kelihatan berjaya di depan masyarakat, hakikatnya kita tiap-tiap bulan mencatu untuk teruskan hidup.

Kalau anda bekerja makan gaji. Masih lagi membujang. Anda boleh kawal perbelanjaan dan komitmen bulanan anda. Bagaimana?

Kalau anda bujang. Anda boleh sewa bilik sahaja. Tak perlu la kalau sewa rumah, ko duduk seorang atau dua orang je. Kalau boleh biarlah bayar sewa tu minima yang mungkin. Cukuplah menyewa bilik dulu. Bertahan untuk satu ke dua tahun sementara anda kumpul duit hasil bekerja.

Nak malu apa. Bukan ada orang pun tahu, kalau ko tak pi jaja cerita. Betul tak?

Kalau yang berkahwin tu, kalau nak menyewa, carilah rumah kecil dulu. Sewa flat atau apartment murah. Kalau di bandar, cuba cari tempat kerja yang ada akses pengangkutan awam seperti LRT. So kat sini korang akan jimat kos penyelengaraan kenderaan seperti nak tukar minyak hitam atau tukar tayar.

Kalau korang buat dan ikut nasihat ini, inshaAllah 10 tahun lagi korang dapat beli rumah sendiri. Lama ke 10 tahun tu?

Kalau pendapatan ko sekitar RM2000-RM3000. Jangan la bajet nak pakai Proton Preve walaupun hakikat loan kereta boleh lepas. Kalau nak sangat pakai start dengan kancil dulu.

Saya dulu drive kancil ada la dekat 7 tahun sebelum upgrade bawa BMW.

Pandai-pandai la korang berbelanja ikut kemampuan pendapatan korang. Jangan terlebih berbelanja sampai tak boleh nak menyimpan.

Kalau gaji korang RM10,000 tapi hujung bulan baki tinggal RM100, lebih baik orang yang gaji RM2000, baki dia masih ada RM600 walaupun dah hujung-hujung bulan.

Kalau pi makan, jangan la hari-hari makan kat restoran. Ada banyak cara untuk jimat antaranya sesekali buat bekal. Kalau buat bekal tu jangan la letak jenis makanan yang mahal-mahal. Serupa macam kau makan kat restoran.


Nak pi restoran tu boleh tapi jangan la sampai makan, bila bayar bil, macam belanja setengah bulan. Esok dah pening kepala.

Mana yang boleh korang tahan nafsu korang tahan la.

Buat wishlist. Kalau gaji korang RM1500 sebulan. Cuba buat wishlist apa yang korang belanja pada masa terdekat atau akan datang.

Tengok berapa lama masa diperlukan untuk korang capai matlamat tu. Kalau nak pi travel ke New Zealand perlukan kos sekitar RM10,000, cuba buat kiraan berapa banyak yang perlu anda simpan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk penuhi RM10,000 tu.

Kemudian fikir, apakah cara lain yang korang perlu buat untuk shortcut impian tu. Kalau anda bekerja sebagai salesman, cuba capai KPI yang ditetapkan oleh syarikat. Buat sehabis baik. Jika anda usaha keras, tak mustahil komisyen yang anda dapat tu je dah boleh cover kos nak pergi New Zealand.





Tak perlu usik gaji dah.

Sama juga pada mereka yang buat bisnes online. Sebelum plan nak duduk rumah besar-besar, start kecil-kecilan. Ramai orang hari ni berniaga dari rumah.

Rakan niaga Gel Gambir Jantan sebagai contoh, ramai je yang bermula secara kecil-kecilan. Dengan jual produk macam ni, dapat juga diaorang tampung pendapatan sediada. Gaji yang dapat lama-lama dah tak usik dah.

Bila ada duit lebih, simpan. Jangan pergi joli.

Terbaik rolling buat  besarkan stok. Order lagi stok supaya dapat buat duit lagi. Besarkan stok lama-lama dapatlah keluar dari masalah kesempitan wang.

Seller Gel Gambir Jantan, ramai je yang jana pendapatan puluhan ribu ringgit sebulan. Dulu nak menjual pun malu. Tak berani. Takut-takut. Rasa tak yakin.

Sekarang, bukan mampu duduk kat rumah yang lebih baik, malah dapat buat duit belanja kahwin. Dapat beli kereta. Ada juga yang dapat beli apartment tak sampai setahun jual Gel Gambir Jantan.

Korang yang ada mindset kerja makan gaji, kena keluar sikit kepompong. Bukan nak suruh berhenti kerja. Tak. Tapi kalau dapat bina pendapatan tambahan. Dapat bantu keluarga. Bantu suami atau isteri. Dapat beli pampers anak. Dapat beli susu anak. Dapat bayar yuran sekolah anak. Dapat cover duit maintanence kereta, semua ni dah ok.

Takda la kepala serabut dok fikir, esok nak jadi apa. Esok macam mana.

2017 ni adalah masa korang tambah ilmu pengetahuan. Lagi-lagi ilmu bisnes. Korang nak harap harga petrol turun. Sekejap tu la dia turun, kemudian dia naik baik. Bila korang subsidi kerajaan tarik, korang bising, tapi diri sendiri tak nak ambil inisiatif untuk upgrade diri dengan ilmu bisnes. Rugi kat koranglah.

Diaorang yang dah grab peluang, memang lega sebab akhirnya korang-korang kat luar sana yang jadi pembeli berbelanja support seller-seller macam kami.

Nanti jangan pula ada yang menangis kat bucu katil sebab tersalah dan terjebak join skim cepat kaya. Ingat dok diam goyang kaki duit masuk. Duit hangus, kaki kejung.






Anda mungkin berminat

tips

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah