Jual Produk Tanpa Buang Harga. Bagaimana?




Bila kita nak jual produk, ramai dikalangan kita mengimpikan customer yang ramai.

Bila kita jual produk yang bukan produk keluaran kita sendiri, bermakna ada juga penjual yang lain jual produk yang sama macam kita.

Maka wujudlah persaingan.

Pergi kat facebook, jumpa seller jual produk yang sama macam kita.

Kita jual di platform lain pun pasti akan jumpa seller jual produk sama macam kita.

Brand sama, harga berbeza.

PERNAH TAK ANDA ALAMI MACAM NI?

Kenapa ada seller yang jual murah dari kita?

Adakah mereka dapat harga lebih murah dari pembekal atau tokey produk?

Katakanlah situasi anda sekarang,

- Anda seller yang baru menjual produk orang.
- Modal anda kecil.
- Dapat beli stok pun sedikit
- Margin keuntungan juga kecil. Tak besar mana.

Hari pertama, anda rasa semangat nak jual produk itu. Tapi masuk hari-hari berikut anda mula perasan bahawa produk yang anda jual sedikit tinggi berbanding seller-seller lain, sedangkan HQ atau pemilik produk sudah bagi guideline berapa perlu anda jual kat market!

Apa tindakan anda bila terjadi perkara macam ni?

For sure kebanyakkan seller seperti anda akan rasa terancam, tertekan dan rasa tak adil bila ada ramai seller lain tak follow price yang ditetapkan untuk market.

Adakah ini bagus untuk pasaran?

Boleh jadi bagus dan advantage kepada bakal pembeli sebab ada pilihan untuk dapatkan produk pada harga yang lebih murah, tetapi tak bagus kepada bisnes anda yang baru nak berkembang.

Anda hanya sekadar buat duit untuk lepas makan minum anda. Anda sekadar buat duit, bukan buat bisnes.

ADAKAH BUANG HARGA JALAN TERBAIK UNTUK DAPAT CUSTOMER MENDERU-DERU?

Ada orang berpendapat, itulah cara mereka buat duit dan bisnes (rujuk kepada penjual yang ada modal besar). Ini game mereka.

Tetapi kalau ada yang jenis modal ciput ini, adakah anda nak follow game mereka?

Silap haribulan, anda yang bungkus dulu. Maka tiap kali ada produk baru, anda akan melompat dan tukar produk untuk dijual.

Dan itulah lah game anda. Dengan buang harga untuk dapatkan customer.

Sebenarnya ada banyak cara lain yang kita boleh tawarkan kepada bakal pembeli kita tanpa perlu rasa nak buang harga macam seller lain.

Tak kiralah samada anda pemborong, stokis besar, stokis kecil, agen ataupun ahli dropship.

Semua orang boleh ubah gameplan tanpa buang harga sesukahati.

Bila kita menjual produk orang lain, sudah tentu kita faham setiap kouta harga yang diberikan. Sebagai contoh, harga pemborong sudah pasti tak sama dengan harga agen, sebab pemborong order produk dalam kuantiti yang sangat besar.

Sebab tu margin keuntungan berbeza. So bila berbeza, anda yang jadi agen kecil ni janganlah expect akan dapat harga macam pemborong dengan buat order ciput.

Jadi follow rules. Ukur modal pada poket sendiri.

So dimana juga level anda. Sebagai pemborong, stokis ataupun agen, pastikan anda ikut guideline HQ bila nak beri harga kepada customer anda.

Contoh pemborong, jika HQ dah tetapkan tolak produk pada stokis dengan minima 500 unit untuk dapatkan harga RM20 seunit, janganlah pandai-pandai tolak harga RM18 dengan minima order 10 unit.

Kalau saya jadi stokis sudah tentu saya akan follow mana yang paling murah dan paling minima ordernya.

Kat sini pun harga produk sudah dirosakkan, apatah lagi bila nak sampai pada customer akhir?

Harga akan jadi macam-macam!

Contoh lain,

Ada 100 orang stokis. Setiap stokis berbeza harga dan minima order. Ada yang tolak harga pada agen RM20 seunit, minima order 50 unit. Ada yang lain nak menang punya pasal tolak pada agen RM20 seunit, minima order 5 unit.

Ini pun akan menyebabkan punca agen-agen stokis disailang oleh stokis lain. Sebab tamak sales punya pasal.

Apatah lagi kalau agen atau ahli dropship pi buang harga sampai untung RM1 per unit pun sanggup!

Jadi jangan buat hal macam ni.

Kalau saya pemilik produk itu, saya tak akan jual produk saya pada anda, sebab anda lebih pentingkan diri sendiri berbanding pada perkara lain.

Kalau saya pemilik produk yang kejam, saya akan kata, lantak pi la ejen-ejen kecil ni. Mereka bukan bawa untung besar pun pada kita. Dah la restock berbulan-bulan baru nak buat.

Baik saya fokus pada pemborong sahaja. Walaupun mereka buang harga, tetapi sekali restock berpuluh ribu unit sebulan.

Sebagai pemilik produk, ada juga owner yang pentingkan diri sendiri berbanding orang lain. Yang penting aku dapat duit berjuta-juta.

ANDA PERNAH ALAMI SITUASI MACAM NI?

Apakah cara untuk atasi atau paling tidak dapat kurangkan masalah seller yang bersaing dengan cara buang harga?

1. DIDIK BAKAL PELANGGAN

Berterus-terang itu lebih baik.

"Saya minta maaf cik, bukan saya tak boleh jual murah. Saya ni baru mula berniaga. Modal untuk saya ambil stok pun kecil. Apatah lagi margin yang saya dapat pun kecil.Saya faham cik nak dapatkan harga murah, tetapi sukanya saya kalau cik dapat support bisnes saya dengan beli produk ini. Sebagai timbal balik dan sebagai tanda sokongan cik pada saya, saya tanggung kos poslaju dan saya berikan free ebook bernilai RMxx ini PERCUMA pada cik."

2. BERIKAN TAMBAH NILAI PADA BAKAL PELANGGAN

Tawarkan sesuatu kepada pelanggan yang menjadikan mereka tidak mampu untuk menolak.

"Harga seunit produk original ini RM80. Memandangkan cik antara 5 orang pembeli terawal hari ini, saya tawarkan cik free mascara yang bernilai RM10, free postage (RM7), free consultation dari team kami selama 14 hari. Dan, jaminan wang dikembalikan jika cik dah guna produk kami selama 30 hari tetapi tidak memberi sebarang kesan positif".

3. BUAT PELANGGAN SUKA

"Jika cik buat jumlah restock 1000 unit bulan ni, saya akan berikan 5gram goldbar pada cik."

Cik beli 1 unit RM80.
Beli 2 unit RM120 (jimat RM40 - byk tu!). Free pos
Beli 10 unit RM350, free pos, free flyers, free tshirt
Borong 1000 unit, RM20 seunit. Free lagi 10 unit


Follow je harga yang HQ bagi. Kita buat something supaya tak nampak kita sedang buang harga. Jadi, bila customer round ke mana-mana mereka pasti akan jumpa harga yang sama cuma yang beza adalah dari sudut tambah nilai yang diberi.

InshaAllah rezeki pasti ada untuk kita.


Jumpa lagi

Anda mungkin berminat

usahawan

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah