Tips dari ramai Financial Advisor



Tips dari ramai Financial Advisor :

- Always keep track where your money goes.
- Always saving consistently.
- Plan your budget.
- Invest your money in secure entity.

=================================

Dulu aku cuba disiplinkan diri untuk catat setiap sen
perbelanjaan ke mana pergi, waima beli roti canai teloq 2 bijik
pun aku tulis !

Bertahan 13 hari sahaja.
Mampuih ar. Beli ayaq tin di RnR pun kena tulis beb !
Kena AES hari ini, dah tulis. bayar saman 15 hari depan, pun tulis lagi.
Hancur !

diri sendiri yang takdak ilmu menulis perbelanjaan,
write like an amateur. Cecuba pergi belajar supaya jadi Like A Pro.

=================================

Financial Planning and Budgeting.

3 minggu lepas, aku berkira-kira mahu buka office baru,
mahu sambar kereta Volkwagen baru,
dan mahu berabih duit beli certain thing yang baru.

Dok berasa pendapatan masuk RM30,000 sebulan.
Apedehal mahu buka office kos renovation RM30k cuma.
Tarak apa aih mahu angkat kereta baru, sebulan RM30k kot income.



Those who are not learn from history,
will repeat the same mistake twice !

Kita cuma rasa-rasa. Rasa rasa di hati sahaja income RM30,000 sebulan.
Setelah dibuat track record, buat jadual duit masuk dan duit keluar.

Math's and statistics are not gonna lie.
Melainkan anda ubah data untuk kasi cantik di mata.
Menipu diri sendiri untuk sedapkan hati.

Setelah dibuat kunci kira-kira untuk diri sendiri,
Kita berasa RM30,000 sebulan duit masuk.
Ya memang betul, tetapi

Expenses : RM25,000
Nett : RM5000 only

=================================

Hutang :

Kebanyakkan terjadinya hutang yang membelit
pada diri adalah disebabkan RASA MAMPU.

RASA MAMPU dari segi kewangan.

" Aku gaji RM5000 sebulan kot, henjut pi lah
hutang Bank Rakyat RM200,000 , 20 tahun.
Kena bayar RM800 ja bulan bulan. Apedehal "

RM5000 - RM800 = Bersih ? still ada RM4200 !

*hutang R
M200k tu kalau ada ilmu akan jadi
hutang yang baik, or maybe will be bad debt.

Hutang yang menimbum terjadi bukan kerana
kita pinjam sekaligus, tetapi secara berdikit-dikit,
dan interest yang semakin membukit saban tahun.

=================================

Financial Planning and Budgeting.

Berbalik pada cerita utama :

Income : RM30,000
Expenses : RM25,000
Nett : RM5000 only
Date : 1 Sept 2014

Kalau nak angkat kereta Volkswagen Golf GTI baru,
kena bayar bulan bulan RM1500 ke kereta sahaja.
belum kos minyak tol maintenance. Maybe double !

Kos bela Volks = RM3000 x 10 tahun.

Kalau nak buka office baru, renovation on off time.
Kos sewaan RM1000 x 5 tahun.
Kos lain lain RM1000 x 5 tahun.

total = RM2000 x 5 tahun.

Inilah contoh hutang yang membukit.
Disebabkan RASA MAMPU pada masa sekarang.
pada masa bergaji RM5000 sekarang pi henjut baut loan RM200k 20 tahun.

Remember,
Jangan projectile kewangan mengikut hari ini,
tetapi plan and budget dengan melihat 5 tahun ke depan.

=================================

Tok guru kata :

Kalau tak mampu bayar kereta cash, maka hang belum mampu !
So, jangan gedik pi ambik.

Hari ini baru aku rasa benarnya.
terima kasih cikgu.

Bab duit ni, nasihat kat orang mudah,
nak buat kat diri sendiri tu payah.
Sebab nafsu dan it is a money dude !

Nasihat kat orang lain :
https://www.facebook.com/faizsufi/posts/856071497744202

Nak apply kat diri sendiri ?

-------------
Nota: Artikel ini dipetik dari facebook Faiz Sufi. Anda boleh follow beliau disini.

Anda mungkin berminat

tips

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah