Tuesday, April 13, 2021

Gout Punca Simptom Rawatan dan Cara Mencegahnya

Gout Punca Simptom Rawatan dan Cara Mencegahnya
 Apa itu Gout?

Gout adalah bentuk arthritis biasa & kompleks yang boleh menjejaskan sesiapa sahaja. Ia dicirikan oleh serangan yang tiba-tiba, teruk sakit, keradangan, kemerahan, bengkak dan kelembutan pada sendi. Lokasi yang paling menonjol sering kali bersambung di pangkal jari kaki.

Serangan gout boleh berlaku dengan tiba-tiba dengan sensasi bahawa kaki besar anda terbakar. Sendi yang terjejas adalah panas, bengkak dan sangat lembut sehingga sentuhan sepatu atau sandal di atasnya mungkin kelihatan tidak dapat ditolerir.

Gout Simptoms
Tanda-tanda dan gejala gout hampir selalu berlaku secara tiba-tiba Mereka adalah:
 1. Kesakitan sendi yang teruk - Gout biasanya menjejaskan kawasan di bawah sendi kaki yang besar, tetapi ia boleh berlaku di mana-mana sendi. Sendi lain adalah pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan dan jari. Kesakitan mungkin lebih buruk pada 4 hingga 12 jam pertama selepas ia bermula
 2. Ketidakselesaan - Apabila kesakitan yang teruk mereda, ketidakselesaan bersama sendi mungkin berlangsung dari hari ke minggu. Serangan kemudian boleh bertahan lebih lama dan menjejaskan lebih banyak sendi
 3. Keradangan dan Kemerahan - sendi menjadi bengkak, lembut dan merah
 4. Gerakan terhad - Hingga gout berlangsung, anda mungkin tidak boleh bergerak sendi anda secara normal
Punca Gout
 1. Gout disebabkan oleh asid urik. Tahap asid urik yang tinggi dalam darah membentuk urat kristal yang terkumpul di dalam sendi, menyebabkan keradangan & sakit kuat serangan gout.
 2. Asid urik biasanya dihasilkan apabila badan memecah purin (purin didapati dalam makanan tertentu, seperti stik, daging organ dan makanan laut). Minuman beralkohol, terutamanya bir dan minuman yang dimasak dengan fruktosa juga boleh meningkatkan kandungan asid urik dalam darah.
 3. Biasanya, asid urik akan dibubarkan dalam darah dan melalui air kencing anda. Asid urik yang tinggi juga menimbulkan ketegangan pada buah pinggang.
 4. Tetapi jika kandungan asid urik lebih tinggi atau ekskresi melalui ginjal adalah rendah, asid urik dapat membina, membentuk tajam, seperti urat kristal urat dalam sendi yang menyebabkan sakit, keradangan dan bengkak.
Siapa yang berisiko untuk membangunkan Gout?
 • Demografi (Umur dan jantina) - Lelaki lebih terdedah kerana mereka mempunyai tahap asid urik yang lebih tinggi daripada wanita. Walau bagaimanapun, selepas menopaus tahap asid urik wanita meningkat. Lelaki mengalami gout pada usia 30 hingga 50 tahun. Wanita mengalami gout selepas menopaus
 • Diet - Orang yang makan daging dan makanan laut lebih cenderung mempunyai gout. Penggunaan alkohol (terutamanya bir) juga merupakan salah satu punca utama gout
 • Sejarah Keluarga Gout - Jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai gout, anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan penyakit ini
 • Obesiti - Badan orang gemuk menghasilkan lebih banyak asid urik daripada biasa yang boleh menyebabkan gout
 • Keadaan perubatan - Orang yang menghidap tekanan darah tinggi, diabetes, jantung dan buah pinggang lebih berkemungkinan mempunyai Gout
Cara mencegah gout?
 1. Minum banyak cecair - Kekalkan terhidrasi, dan minum banyak air. Kurangkan bilangan minuman manis yang mengandung fruktosa tinggi dari gaya hidup harian anda
 2. Hadkan atau elakkan alkohol - Adalah dicadangkan untuk mengelakkan alkohol, terutamanya bir (seperti yang ditunjukkan oleh beberapa kajian baru-baru ini) semasa mengalami gout. Jika tidak, simpan pemeriksaan penggunaan alkohol untuk mencegah gout.
 3. Ambil produk tenusu rendah lemak untuk protein - Produk tenusu rendah lemak boleh mempunyai kesan perlindungan terhadap gout. Kurangkan pengambilan daging, ikan dan ayam.
 4. Mengekalkan berat badan yang sihat - Pastikan diet anda dikawal dan pastikan anda bersenam setiap hari supaya berat badan anda tetap terkawal.
Rawatan Gout

Mengubati Serangan Gout Akut
 1. Ambil ubat anti-keradangan secepat mungkin
 2. Ais dan angkat bersama
 3. Minum banyak cecair (tiada alkohol atau soda manis)
 4. Hubungi doktor anda dan buat temujanji
 5. Bersantai; Tekanan boleh memburukkan lagi gout
 6. Mintalah rakan dan keluarga untuk membantu anda dengan tugas harian
Ubat untuk Mengubati Serangan Gout Akut
 • Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs) - Dadah seperti Aceclofenac, Ibuprofen Dicycloverine, Diclofenac dan sebagainya membantu dalam memberikan kelegaan dari keradangan dan kesakitan sendi tajam
 • Kortikosteroid - Steroid membantu mengurangkan keradangan dan boleh diambil secara lisan. Ia mengambil masa 24 jam bagi steroid untuk mengambil tindakan. Terdapat beberapa kesan sampingan steroid yang perlu anda berhati-hati
Bagaimana untuk mengurangkan tahap asid urik
 1. Allopurinol mengurangkan pengeluaran asid urik. Ia sering dirawat pada dos harian yang rendah pada mulanya, dengan dos secara beransur-ansur meningkat dari masa ke masa. Kesan sampingan yang sering berlaku termasuk ruam kulit dan sakit perut.
 2. Febuxostat mungkin menjadi pilihan jika anda mengalami kesan sampingan dari allopurinol atau mempunyai penyakit buah pinggang. Seperti allopurinol, febuksostat mengurangkan jumlah asid urik yang dibuat dalam badan. Ia juga bermula pada dos yang lebih rendah, yang mungkin meningkat jika tahap asid urik kekal tinggi.
 3. Probenecid bertindak ke atas buah pinggang untuk membantu tubuh menghilangkan asid urik. Ubat ini diambil setiap hari dan boleh digabungkan dengan antibiotik untuk meningkatkan keberkesanan. Kesan sampingan yang biasa termasuk batu buah pinggang, loya, ruam kulit, sakit perut dan sakit kepala.
 4. Lesinurad adalah ubat oral yang membantu badan menghilangkan asid urik. Ia digunakan dengan perencat xanthine oxidase (XOI), seperti allopurinol atau febuxostat, untuk meningkatkan kesan kepada orang-orang yang gout tidak dikawal oleh XOIs yang disokong secara optimum sahaja. Kesan sampingan yang biasa termasuk sakit kepala, gejala selesema, peningkatan kreatinin darah, GERD dan sebagainya.
 5. Pegloticase digunakan apabila ubat-ubatan standard tidak dapat menurunkan paras asid urik, suatu keadaan yang dikenali sebagai gout kronik yang kronik. Pegloticase mengurangkan asid urik dengan cepat dan menurunkan paras daripada ubat lain. Ubat ini diberikan setiap dua minggu melalui infus intravena (IV).

-----------------

Untuk anda yang ada malah urik asid atau gout.. boleh juga amalkan minuman botanical Halba dari Fenugreek Juice Drink 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search