Bagaimano nak menjual kat facebook atau instagram sodangkan kita tak berjumpo dengan prospek (bakal pelanggan) kito?




Bagaimano nak menjual kat facebook atau instagram sodangkan kita tak berjumpo dengan prospek (bakal pelanggan) kito?
Ni den kongsi sikit pengalaman den yang tak seberapo. Alhamdulillah, sojak meniago online (dah nak masuk tahun ke-10), den dah mengadap macam-macam pe'el prospek ni.
Ado yang buek-buek tanyo tapi tak memboli.
Ado yang bertanyo tapi panjang lebar soalan eh.
Ado yang bertanyo, nak memboli tapi bukan dan dan tu do.
Ado yang den respek, bagi sikit yo info, tak cakap banyak, dah bagi nombor akaun bank, terus deh buek payment.
Jadi, bilo mano kau nak menjua secara online. Kau kono belajar menulis ayat sepoti mano kau berdopan dengan bakal pelanggan kau.
Imagine sikit la (walau pun hakikat eh sekarang takdo sorang pun pelanggan dopan mato)
Sebolom kau nak arah deh bayar, kau kasi info dulu.
Nak bagi info, jangan la tembak membuto. Kalau produk yang kau jua tu ubek kuek kona pasti apa diantaro kelebihan bila pelanggan kau guno produk kau ni.
Fahamkan masalah bakal pelanggan kau, selosaikan masalah eh dengan satu penyelosaian jo.
Kau faham ko tak den menaip dalam bahasa nismilan ni?
Kok tak paham, lantak kau la.
Ok, sambung balik,
Sebagai contoh, kau tau produk kau tu boleh guna untuk 5 jenis penyelesaian masalah.
Apo porlu kau buek, hanya fokus pada satu masalah kritikal jo. 
Contoh
============
Kau ado masalah pancut awal? Asyik terkulai baru 2 minit bersamo? Tercari-cari produk berkualiti yang terbaik untuk settlekan problem korang seawal 30 minit?
Meh sini settlekan problem korang dengan GEL GAMBIR JANTAN... bla, bla, bla, bla
.
.
Ini point untuk kau tangkap mato bakal pelanggan bilo dio nampak info kau kek facebook atau instagram.
Langkah seterus eh, kau buek an satu ayat testimoni atau dalam bahaso kampung eh, ayat feedback customer kau.
Contoh
=======
"Den dah lamo cari caro macam mano nak bagi delaykan masalah pancut awal, lopeh karim rekemen den dengan gel gambir jantan, terbeliak biji mato den kojap bilo steady 45 minit. Orang rumah den soyum melebar la deh. - Yusman, 34, Tampin"
"Malu oooo sebelum ni asal mulo nak bersamo, baru 3 minit den dah tewas. Asyik kono perli yo dengan bini den. Apo ni bang.. kato sebolum kawen, power bona. Ni dah menikah 3 tahun, asyik tewas yo ni... uhuhuhu... tapi sekarang tak lagi, sojak 4 bulan sudah.. steady manjang yo den. ponah sekali terlajak sampai 1jam tak soda. hahahaha. TQ Gel Gambir Jantan.. terbaekkk bang!" Herry, 28, Port dikson
Ateh ni testimoni. Faham ko apo den membebel ni?
Peh tu baru la kau kasi info lobih kurang pasal produk kau, apo kelebihan, apo kekuatan, apo penyelosaian,
peh tu,
Akhir sekali baru la kau bagi ayat closing power dengan tulis ayat,
Contoh
=====
Den nak kobakan kek kau, kalau korang baco yo tapi tak bertindak dari sekarang, den jamin stok konpem sold out. Stok den biaso masuk 100 unit, tapi tiap kali den update post, lopeh beberapo jam, stok susut kemain laju.
Hari ni dah ada 48 orang yang payment dan tunggu produk dihantar. Kalau korang serius berminat, den nak offer pado 20 orang yang terawal whatapps den kek 012xxxxxxx, den nak bagi harga spesel. bukan RM150, bukan RM100, bukan RM90,
korang whatapps GGJ ke 012xxxxxx sekarang,
den bagi harga istimewa + free postage (biar den tampung kos rugi kek kos pos ni)
Whatapps GGJ ke 012xxxxxxx
Whatapps GGJ ke 012xxxxxxx
Whatapps GGJ ke 012xxxxxxx
Takat ni dulu den share (bersambung)

Anda mungkin berminat

tips perniagaan

Noorizam Shah

Jom follow saya di media sosial. Klik icon dibawah